Blog-banner
İlaç Alerjisi
İlaç alerjisi nedir?; İlaçlarımızı kullanırken bazı hastalar istenmeyen ilaç etkileri ile karşılaşabilir. Bu etkiler o ilacın yan etkisine ya da alerjik etkisine bağlı gelişebilir. Örnek vermek gerekirse aspirin içenlerde mide problemleri, cilt altı ve mide kanması görülebilir. Bu etkiler ilaç yan etkisidir. Aspirin içtikten sonra ürtiker, anjioödem, anafilaksi gelişmiş ise bu ilaç alerjisidir.Dolayısıyla ilaç içimi sonrası ortaya çıkan her olumsuz etki alerjik etki değildir.
 
Alerji yapan ilaçlar; Sağlığımıza kavuşmak içtiğimiz yüzlerce ilaç olmasına karşın bunlardan sadece belirli grub ilaçlar alerjiye yol açar. Ağrı kesiciler, antibiyotikler, radyon kontrast maddeler, kas gevşeticiler, havale(epilepsi) ilaçları, bazı kemoterapi ilaçları (platinler, taksanlar) en alerji yapan ilaçlardır. Özellikle güçlü ağrı kesici etkileri nedeni ile gelişigüzel kullandığımız anti-inflamatuvar özelliktaşıyan ağrı kesiciler, penisilin, sefalosporin, kinolon gurubu antibiyotiklerin alerjik reaksiyon riski yüksektir. 
 
İlaç alerjisi belirtileri; İlaç alerjileri hafif deri döküntülerinden (makülo papüler döküntü, fiks ilaç erüpsiyonu) hayatı tehdit edici ciddi deri döküntülerine (Steven-Johnson Sendromu; SJS ve Toksik Epidermal Nekroliz; TEN, Akut Genelalize Egzantematöz Püstülozis; AGEP, DRESS) yada ürtiker, anjioödem, anafilaksiye neden olabilir. Bu reaksiyonlar tüm ilaçlar ile ortaya çıkabilir. 
 
İlaç alerjisi testi; İlaç alerjisi tanısında kullanılan alerji testleri sınırlıdır. Geçmişte hangi ilaç size alerji yaptı gelecekte hangisi yapar? Bize bunu kapsamlı ve detaylı olarak ortaya koyacak bir kan tahlili ya da deri prik testi yoktur. Sınırlı sayıdaki ve sıvı formda olan ilaçlar ile test (deri prik testi) yapılabilir. Bu testlerin güvenilirliği çok yüksek olmadığı için test negatif sonuçlanırsa testin doğruluğundan iyice emin olmak için test edilen ilaç direkt hastaya uygulanır ve müşade altında izlenir. Bu işlemden sonra alerji gelişmez ise alerjisi yoktur raporu verilir. Alerjik reaksiyon riski nedeni ile ilaç testleri tam teşekküllü hastane ortamında doktor ve hemşire gözetiminde yapılır. 
İlaç alerji testi nasıl yapılır ?; ilaç alerji testi deri prick testi yada deri yama testi ile yapılır (detayları bilgi bankasından bulabilirsiniz). Eğer bir ilacın o hastaya alerji yaptığından emin isek ya da hastada anafilaksi veya hayatı tehdit edici bir ilaç alerji gelişmiş ise aynı ilaç ile alerji testi yapılamaz.

İlaç alerjisi nasıl geçer?
; ilaç alerjisi geliştikten sonra genellikle ömür boyu sürer bu nedenle alerjiden sorumlu ilaç ve ona molekül olarak benzeyen aynı gurubtaki diğer ilaçların içilmesi ömür boyu yasaklanır.

İlaç alerjisi nasıl tedavi edilir?; Hastaya alerjisi olduğu ilacın adı ve onun yerine alternatif kullanabileceği ilaçların listesi verilir. Hastalar farklı bir doktor veya sağlık kuruluşuna gittiğinde verilen ilaç listesi doğrultusunda ilaç kullanır. Bu sağlanmaz ise hastalar aynı ya da aynı grubtan ilaçları kullanarak benzer ya da daha ağır alerjik reaksiyonla karşılaşabilir. İlaç alerjisi anafilaksiye yol açıyorsa tedbir amaçlı hastaya yanında bulundurmak üzere adrenalin oto enjektörü verilir (anafilaksi bölümüne bakınız)