ALERJİ
Alerjik Astım
Alerjik astım nedir; Alerjik bronşit olarakta adlandırılan alerjik astım herhangi bir alerjenin neden olduğu akciğerde büyük hava yollarının (bronş) daralmasına bağlı gelişen, hırıltı öksürük ve nefes darlığı ataklarıyla seyreden, ilaç tedavisi yada kendiliğinden düzelen, tekrarlayıcı hava yolu hastalığıdır. Bronşlardaki bu daralma astım ataklarına yada astım krizine neden olur.

Alerjik astım belirtileri; Alejik astım öksürük, göğüste hırıltı sesi, göğüste baskı ve nefes darlığın atakları ile seyreder. Hastalar şikayetlerini “ göğsümde sanki hırlayan bir kedi yatıyor ya da horoz ötüyor, göğsümde biri oturuyor “ şeklinde ifade eder. Şikayetler ilaç tedavisi ile yada kendiğinden düzelir fakat tekrarlayıcıdır. Belirtiler özellikle gece ve sabaha karşı artar. Alerjik astım belirtileri sigara dumanı, kirli hava, ağır kokular, soğuk hava, egzersiz, solunum yolu enfeksiyonları ile tetiklenir. Alerjik astım belirtileri ortaya çıkış zamanı alerjenin çeşidine değişkenlik gösterir. Örneğin polen alerjisi varsa yılın sadece belli mevsimlerinde, ev tozu akarı alerjisi varsa yıl boyu, mesleksel alerjisi varsa sadece işyerinde, evdeki kedisine alerjisi varsa evde ortaya çıkar. Fakat bazı hastalarda sadece polen alerjisi olmasına karşın astımı yıl boyu da sürebilir.

Alerjik astım nedenleri (alerjen); Alerjik astım sebepleri ot polenleri, yabani ot polenleri ve ağaç polenleri, kedi, köpek kuş gibi evcil hayvan artıkları, ev tozları (ev tozu akarları), küf mantarları, hamam böceği, lateks’ tir.

Alerjik astım teşhisi nasıl konur ?
Teşhis hasta şikayetlerinin sorgulanması (anamnez), muayene, alerji testleri (özellikle deri prik testi), solunum fonksiyon testi ( nefes ölçümü=spirometri, astım testi) ve akciğer grafisi (rontgen) ile konur. Deri testi yukarıdaki tüm alerjenler ile yapılır. Akciğer grafisi nefes darlığı yapabilecek diğer nedenleri araştırmak için çekilir. Solunum fonksiyon testi hava yolu darlığını ve astımın şiddetini belirlemek için yapılır. Hastanın şikayetleri ve muayene bulguları astımla uyumluysa ve deri prick testi yada diğer alerji testleri pozitif ise alerjik astım tanısı konur.

Alerjik astım tedavisi; Tedavide önce hasta alerjisi hakkında detaylı olarak bilgilendirilir. Hastanın alerjisi olduğu alerjen ile teması kesilir ya da maruziyet azaltılır. Sadece ev hayvanlarına alerjisi var ise hayvan ile temas kesildiğinde tüm hastalık belirtileri tamamen kaybolur. Diğer alerjenler ile (polenler, ev tozu akarları, küfler) temas ya da maruziyeti kesmek tamamen mümkün olamadığı için hastalık belirtileri devam eder. Alerjik astımda İlaç tedavisi birçok hastada etkili olmasına karşın, ilaçlara ara verildiğinde hastalık belirtileri devam eder. İlaçlar doktor gözetiminde ve düzenli kullanılması gerekir. Hastalık genellikle ilerleyicidir ve ilaç tedavisi bu olumsuz gidişi değiştirmez bu nedenle uygun hastalarda alerji aşısı (immünoterapi) ile önerilir. Alerji aşısı tedavisi ile hastalığın ilerlemesi engellenebilir, alerjik astımın şiddeti ve astım krizleri azalabilir ya da tamamen düzelebilir. Alerji aşısı hakkında detaylı bilgi bankası bölümünü ziyaret ediniz.