Astım nedir?; Astım büyük hava yollarında (bronş) geçici daralmaya bağlı hırıltı öksürük ve nefes darlığı ataklarıyla seyreden ilaç tedavisi yada kendiliğinden düzelen ve tekrarlayıcı hava yolu hastalığıdır. Bronşlardaki bu daralma astım ataklarına yada astım krizine neden olur.
Astım belirtileri; Astım öksürük, göğüste hırıltı sesi, göğüste baskı ve nefes darlığın atakları ile seyreder. Hastalar şikayetlerini “ göğsümde sanki hırlayan bir kedi yatıyor ya da horoz ötüyor, göğsümde biri oturuyor “ şeklinde ifade eder. Şikayetler ilaç tedavisi ile yada kendiğinden düzelir fakat tekrarlayıcıdır. Belirtiler özellikle gece ve sabaha karşı artar. Astım belirtileri sigara dumanı, kirli hava, ağır kokular, soğuk hava, egzersiz, solunum yolu enfeksiyonları ile tetiklenir.
Astım sınıflaması; Astım çeşitleri kısaca alerjik astım ve alerjik olmayan olarak sınıflandırılabilir. Fakat her iki astım türünde de astım belirtileri aynıdır. Alerjik astımda hastaların neredeyse tamamında saman nezlesi (alerjik rinit) vardır. Alerjik olmayanların ise %80’ninde alerjik rinite benzer yakınmalar eşlik eder. Alerjik astımda yapılan alerji testleri (deri prick testi, kadan bakılan alerji testleri) pozitiftir. Alerjik olmayan astımda ise tüm alerji testleri normaldir. Her iki astım türünde nefes darlığı özellikle gece ve sabaha karşı artar. Hastalık belirtileri sigara dumanı, kirli hava, ağır kokular, soğuk hava, egzersiz, solunum yolu enfeksiyonları ile alevlenebilir.
Astım teşhisi; Teşhis hasta şikayetlerinin sorgulanması (anamnez) , muayene, alerji testleri (özellikle deri prik testi), solunum fonksiyon testi (nefes ölçümü=spirometri, astım testi) ve akciğer grafisi (rontgen) ile konur. Akciğer grafisi nefes darlığı yapabilecek diğer nedenleri araştırmak için çekilir. Solunum fonksiyon testi hava yolu darlığını ve astımın şiddetini belirlemek için yapılır. Astım tanısı doğrulanan hastaların deri prick testi pozitif saptanırsa alerjik astım teşhisi konur.
Astım tedavisi; Öncelikle ve astım hastalığının seyri ve kullanılması gereken ilaçlar hakkında hasta eğitimi yapılır. Astım tansiyon ve şeker hastalığı gibi kronik yani uzun süreli bir hastalık olduğu için ve astım krizlerini önlemek için düzenli takip ve doktor kontrolu gerekir.