ALEJİ-2
Alerjik Egzema
Atopik dermatit Alerjik egzema olarak bilinmektedir.

Atopik dermatit nedir?;
Kronik (uzun süre devam eden), tekrarlayıcı, gıda ve solunum yolu alerjisi ile ilişkili bir egzema türüdür. Daha çok çocukluk döneminde görülür ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı azalır fakat yetişkinlerde de görülebilir. Atopik egzeması olan çocukların 1/3’ünde gıda alerjisi gelişir ve hastaların önemli bir kısmında bu gıdalar tüketildiğinde alerjik egzema alevlenir. Ana okul ya da ilkokul çağında alerjik nezle ve daha sonra alerjik astım gelişebilir. Alerjik nezle ve astım gelişmesi için öncesinde alerjik egzema olması şart değildir fakat alerjik egzeması olanlarda alerjik nezle ya da astım daha ağır seyreder. 

Alerjik egzema ne zaman geçer; Hastalık genellikle yaşamın ilk yılında ortaya çıkar ve 5 yaşına kadar büyük bir çoğunluğu kendiliğinden iz bırakmadan iyileşir. Hastaların cildi kuru ve yoğun kaşıntılıdır. Yaşa göre egzemanın çıktığı alanlar ve egzemanın görüntüsü değişkenlik gösterir.

Alerjik egzema belirtileri; Bebeklik döneminde; yüzde yanaklar, alın, saçlı deri, boyun, diz ve kol dirseklerinde çıkar. Bu dönmede egzema kızarık, kaşıntılı, derinin yapısı bozuk (papül, vezikül ve püstül), sulu ve kabuklu görünümdedir. Çocukluk döneminde; egzema kol ve bacakların iç kısım ve kıvrım bölgelerinde, yüz, boyun ve popo bölgesine gözlenir. Bu dönemde egzema ileri derecede kaşıntılı, kızarıktır, kaşımaya bağlı deri kalınlaşır ve tırnak izleri gözlenir. Yetişkin ve adölesan dönemde; egzema kol ve bacakların iç kıvrım alanlarında, el bileklerinde görülür. Cilt kaşıntılı ve ileri derecede kalınlaşmıştır.
 
Atopik dermatit tanı; tanı koydurucu kesin bir laboratuvar yöntemi yoktur. Teşhis egzemanın görüntüsüne, bazı belirtileri taşımasına göre konur. 
 
Alerjik egzeması olan çocuklar gıda alerjisi, alerjik nezle ve alerjik astım gelişimi açısından risk altındadır.

Atopik dermatitte ne yememeli; atopik dermatitili olanlara gıdalar ile deri prick testi yapılır. Besin alerjisi saptanırsa ve bu gıdayı tüketen hastada alerjik egzeması alevlenirse bu besin diyetten çıkarılır. Genellikle süt, soya yunurta buğday yer fıstığı , kabuklu deniz ürünleri ve balık alerjik egzemayı alevlendirebilir. 
 
Atopik dermatit tedavi; öncelikle hasta alerjik egzema ve uyulması gereken faydalı tavsiyeler hakkında bilgilendirilir.Gıda alerjisi var ise alerjisi olduğu gıda diyetten çıkarılır. Cilt kuruluğu önlemek için nemlendiriciler, mikropların ve zararlı maddelerin egzema ile temasını kesmek için kapatıcılar ve kortizonlu merhemler tercih edilir. İyi yanıt alınmayan hastalarda farklı tedavi seçenekleri uygulanır.
 
Alerjik egzemada nelere dikkat edilmeli; Alerjik egzema (atopik dermatit) ciddi cilt kuruluğu, yaygın kaşıntı ve egzema ile seyreden aşırı rahatsız edici kronik (üzün süre devam eden) bir hastalıktır. Hastaların 1/3’ ünde bazı gıdalar alerjik egzemanın alevlenmesine yol açar. Cilt kuru ve kaşıntılı olduğu için yünlü ve sentetik kumaşlar yerine yumuşak pamuklu ve rahat kıyafetler seçilmelidir. Özellikle çocuklarda kaşınmaya bağlı gelişen tahrişini önlemek için tırnaklar kısa kesilmeli, küçük bebeklerin ellerine baş parmaklı eldiven giydirilmelidir. Alerjik egzema olan deri bölgeleri enfeksiyona meyillidir ve olumsuz çevre koşullarından olumsuz etkilenir. Bu nedenle özellikle küçük çocuklarda alerjik egzemalı alanlar kapalı olacak şekilde kıyafetler tercih edilmelidir. Aşırı ısı farklılıkları, aşırı nem ve sıcaktan kaçınılmalıdır. Elbiseler ve yatak çarşafları yumuşak deterjanlarla (tercihan sabun tozu veya sıvı temizleyiciler) yıkanmalı, çok iyi durulanmalı ve yumuşatıcı kullanılmamalıdır. Cilt kuruluğunu azaltmak için banyo 15-20 dakikalık duş ya da 20 dakikalık küvette kalma şeklinde olmalıdır. Banyo suyu sıcaklığı ılık olmalı, duş jeli ve sabundan uzak durulmalıdır. Temizlik ürünleri nötral pH lı olmalıdır. Banyo sonrasında emilen suyu ciltte tutabilmek için egzemalı alanlar kapatıcı (Örneğin saf vazelin) ile kapatılmalıdır. Cilt kuruluğunu önlemek ve banyo sonrası cildin nemini korumak için tıbbi nemlendiriciler her gün ve banyodan hemen sonra uygulanmalıdır. Egzemanın yoğun olduğu alanlara ıslak kompresler faydalı olabilir.